Parasitter

 

Start
Op
Sidste nyt
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Have og planter
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Havedammen fra start
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side


Op vandskift pasning af koi umiddelbart efter hjemtagning Bakteriel infektion Chekliste ved sygdom Vandkvalitet Ilt til dine koi Lær at fange dine koier apotek til havedammen salt Omregner Parasitter Microskop Trådagler Billeder af parasitter Fodring Virkon S Slagskader
Parasitter

Dem vi sjældent kan se med det blotte øje.
Dem vi alle snakker om.
Dem vi helst ikke vil lege med.
Dem som kan gøre ubodelig skade.
Dem med mærkelig navne.

De mest almindelige parasitter er costia, trichodina, fluke (gill & skin )og whitespot som også kaldes fiskedræber eller forkølelsespletter

Costia er en meget lille parasit og kan kun ses i mikroskop. Grunden til at jeg frygter denne parasit er at den kan være utrolig svær at finde, og i nogle tilfælde aner man ikke uråd før der er en fisk der dør.
Costiaen bevæger sig utrolig hurtig, og kan gøre ubodelig skade, men er let at fjerne med kalium permangenat.

Trichodina er nok den der er nemmest at se og genkende i et mikroskop , og absolut ikke en parasit der er svær og udrydde.
Behandles med kalium permangenat

Fluke er også let at genkende i et microskop, desværre lader det til at netop denne parasit kan være svær at udrydde,vi har set flere eksempler på at kalium permangenat og  formalin malakitgrøn ikke kan udrydde denne parasit . Erfaringer viser at man skal have fat i supawerm til at fjerne disse parasitter Men det faktisk næsten umulig at få fat på ..
Iflg. Peter Waddington hedder behandlingen  :
Flubenol should be used at 2.47grams per ton of water, mix it well in warm water before adding it to the pond - it is safe and very effective in eradicating gill flukes and skin flukes.
Altså 2,47 gram flubenol pr 1000 liter vand , rør det op i varm vand fra vandhanen .Det skal købes gennem din dyrlæge .

 

White spot
er en synlig parasit når den først er i udbrud, din koi vil blive dækket med med små hvide pletter.
Hvis der ikke handles hurtig dør dine fisk.
Her er der kun en behandling der hjælper og det er formalin/malakitgrønt. (FMG)

Behandlingsmidler til dit hjemmeapotek
Kalium permangenat , formalin malakitgrønt samt supaverm , bør du kunne få gennem din koiforhandler. Disse produkter er gode og have i dit hjemmeapotek, da en hurtig behandling for det meste også betyder hurtig heling.

OBS
Du skal dog være opmærksom på at hvis din vandkvalitet ikke er i orden kan det være med stor fare at du behandler med FMG og Kalium permangenat .

Desværre sker det ofte at man opdager problemerne for sent, og så ser man tit at der følger bakterielle infektioner med i kølvandet. Dette er dog et helt andet kapitel som jeg ikke vil komme ind på her.

Skulle du have lyst at se nærmere på de små kræ vil jeg gerne anbefale

http://www.fishdoc.co.uk/video/fishmovies.htm eller

http://www.tossehuset.dk/koi-sygdom.htm

Behandling af koi :
Taler vi om parasitter , så er det ikke kun dine koi der skal behandles, det er hele dam-systemet inklusiv dit filter , ikke noget med at bypas filter, du risiker at der gemmer sig parasitter , så du bliver nødt til at skulle behandle igen og igen.
Derfor er det også en kanon god ide at have et karantæne kar hvor du kan behandle  nye fisk inden du sætter dem sammen med dine gamle fisk .Der er selvfølgelig altid den risiko at det er dine gamle fisk der har parasitter det behøver ikke altid at være de nye der er synderen .
Taler vi om alm. sår og skader kan du nøjes med at behandle en enkelt koi, men vær opmærksom på at hvor der er er sår er der tit og ofte også parasitter.

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H