Start af bassin

 

Start
Op
Sidste nyt
succes med koi
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Have og planter
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Havedammen fra start
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side

Op Start af bassin Hvis fisk Hanna C203 White powder Gode råd til start af dam Dagbogen  2005 Dagbogen 2004 Stopnet og garn Hvem er koien Wilbert

Ingen har sagt det skulle være let, men jeg har aldrig haft problemer med at starte havedam eller akvarie op før, så stor var overraskelsen da det begynder at gå galt.

Desværre går jeg i min iver hen og overfodre , jeg havde jo putte bassinstart i filteret. det starter dog ikke på fuld hammer , ting tager tid.

For at gøre en lang historie kort, så stiger amoniark værdien for meget og nogle af mine fisk får et bakteriel angreb og jeg mister 4 små fisk før vi finder ud af hvad der er galt .

Så snart jeg så at amoniark værdien var blevet for høj startede jeg med at skifte vand, lige meget hjalp det . jeg holdt med at fodre, stadige ville mit filter ikke gå i gang.

Efter en snak med min dyrlæge ( han har en fortid med akvarier  ) blev enden på det, at for at beskytte sår og skader på mine fisk skulle der hældes Polyvinylpyrrolidone k-value 29-32 i vandet . dette stoffer lægger sig som en ny slimhinde der hvor det mangler på fiskene . samt lukker evt sår og skader ikke kun på selve kroppen , men også hvis de har fået skader på gællerne.

Fordelen ved dette stof er at det holder betydelig længere end eksempelvis klorhexdin, samt at det reparere evt. skader på gæller og inkapsler evt. parasitter . Det skader ikke fisk eller vand

Polyvinylpyrrolidone k-value 29-32 opløses således :

5 gram i 100 ml vand
doseringen er 1-2 dråber pr 20 liter vand
5 gram til  23.000 liter vand

Polyvinylpyrrolidone kan din apoteker skaffe .

Samt at de fisk der havde sår skulle behandles med nuflor.
Nuflor kan kun fåes via dyrlæge skal lige tilføjes.

Advarsel Nuflor : der er en risiko ved at bruge nuflor  på røde/hvide koier, i sjælne tilfælde vil de død af behandling med nuflor.
doc. Johnson skriver :
I am reluctant to use it on large Kohaku's because of a rare reaction in which the fish will turn bright red, and some of them will die. We do not know if it's a cellulitis or a sensitivity to sunlight. It has only happened in red and white fish. But I have had about three fish among the hundreds injected, to turn red and nearly die after Nuflor injection by the IM route." ~ Doc Johnson

Den fulde artikkel kan læses på :KoiVet.com - NuFlor

Desværre tog det pilletrilleren 1½ uge at fremskaffe stoffet, men nuflor havde en hurtig virkning .

Polyvinylpyrrolidone kan også med fordel bruges når man transportere fisk .

Da det trak ud med at få Polyvinylpyrrolidone  så den 31 maj  besluttede jeg  at behandle med Kusuri pro 100 for at hjælpe mine fisk mod bacterier og sår. Hvilket enestående produkt, allerede efter 2 dage så jeg synlig bedring på de skader mine fisk havde fået. Husk at hvis du bruger det skal du slukke dit uv lys.

Vandskift skal foregå med vand fra havedammen da dette bassin køre fint. jeg har dog trådalger derude . Hvorfor nu bruge vand fra havedammen ?
jo , min dyrlæge siger der er for mange støvpartikler i mit vand fra boringen og disse er grobund for dårlige bakterier .Så jeg skal have fat i et filter til at tage dette støv hvis jeg vil tage vand fra hanen.

En snak med Lars fra Edokoi gjorde at vi forsøgte at hælde bactapur i filteret da dette starter hurtigere end alm. filterbaterier .

Endelig den 15-6 viser vandprøven en svag ændring , nu har vi en nitritværdi på 0.1 den 17-6 viser den 0,2., amoniark testen viser en svag grønlig skær så filteret køre stadig ikke optimal . fodringen består stadig kun af 20-30 vinterpiller daglig håndfodret så hver fisk får sin daglige ration. Big Mama får selvfølgelig flest.

Samtidig med har vi flyttet luftpumperne udenfor, samt jeg har lavet et flydenet hvor jeg har placeret krebseklo og vandhyrasinter, samt jeg har forsøgt at pode mit filter med det ude fra haven, et midlertidlig hjemmelavet rislefilter blev også forsøgt. men pillet ned igen da det ikke gav nogen synlig effekt af vandkvalitet efter 5 dage, måske jeg skulle have givet det mere tid .

Den 18-6-2004 går jeg som sædvanlig ud om morgen for at teste vandet. Der er en utrolig aktivitet i vandet, men mine koier ænser mig ikke !

Det går op for mig hvad de har gang i  ! De har lavet deres eget ædegilde ! De er begyndt at gyde. Big Mama bliver passet op af Charles og Charlie, ind imellem at de æder æggene.  Alle de andre er kun interesseret i at æde æg.

 

Det var ikke lige just det jeg havde brug for nu ! Her har jeg fodret restriktivt i flere uger for at få mit filter til at køre og så laver de selv ædegilde.

Sådan en sag som Big Mama kan vel lave et sted mellem 2- og 300.000 æg !

Klokken 2 om eftermiddagen er de færdige med deres sjov, og er kun interesseret i at æde deres egne æg, vandet skummer og er nærmest grødet, dagen før havde jeg det fineste klare vand !

Lørdag den 19 juni  Vandprøverne viser heldigvis det samme, men mine koier er ikke spor interesseret i at komme op og tigge mad, de har stadig masser af æg og går og roder nede på bunden.

Nej det er ikke let at være nybagt koiejer, det er ganske vist !

Big Mama har fået lidt overfladiske skrammer i panden og mistet et skæld på halen oven på gårdagens strabadser, men eller ser de ud til at have det fint .

Nu går vi så og venter på at nitrit bliver omdannet til uskadelig nitrat.

Frustrationen har været stor og jeg har læst og lært en masse, hvorfor mit indendørs filter har været så langsom til at gå i gang finder jeg aldrig ud af.

24 juni Jeg var ude hos vores lokale guldsmed (han hedder guldhammer og er smed), for at hente lidt rør og fittings så jeg kunne sende mit udløb op over vandoverfladen og så risle ned i dammen. Dette vil hjælpe med til at dampe amoniarken af vandet.
 

26 jumi 2004. jeg går i vinterstuen for at teste vand som sædvanlig, mens jeg drikker min morgen kaffe, og tænk jer mine nitritprøver har de sidste dage ligge mellem o.2 og o.5, fredag rensede jeg filter og smed lidt ekstra vand ud ca. 2000 liter, det gav dog ingen ændring i vandprøven, samt podede mit filter med lidt måtter fra havedammen. Lørdag morgen er vi pludselig nede på 0.2 i nitrit og stadig fri for amoniark !

Hurra ! det betyder mit Hydra filter endelig virker ! jeg ved godt at det ikke betyder at jeg straks kan hæve foderforbruget , for vi skal jo ned på 0 i nitritværdi.

Men det er da en positiv start at nitritværdien går nedad når jeg ikke kunne måle en ændring efter vandskift om fredagen.

Big Mama og de andre har fået en reje til deling af min gode veninde Gitte som har været på besøg i dag. Et fald i nitritværdien var da en begivenhed der var vær og fejre.

Gitte blev selvfølgelig besnæret af mine kære koi'er der gerne ville håndfodres, så pas på derude, selv fisk kan besnære jer.

29 juni  YES ! nitrit værdi er nu på 0.1, ph 7,6 og nul amoniark, i lørdags var nitritværdien på 0.2. Jo jo det går den rigtige vej og så har jeg endda hævet fodret til 4 gram daglig ! sikke luksus.
Jeg har intet fortaget mig ved mit hydra-filteret eller dammen siden i fredags. Jeg har bare ladet moder natur passe sine ting. jeg gætter på at i næste uge har jeg en nitritværdi der siger 0.
Jeg kan kun sige tak til Lars Lyngkilde www.edokoi.dk og min dyrlæge. Sikke en tålmodighed de har haft.  Sikke de ting de har skulle svare på. Tak for en masse god råd og vejledning.

Når man læser på nettet så står det klart og tydelig at det tager 4-8 uger for et filter at starte op, dette har Lars også nævnt jeg har bare glemt det, det står skam også nævnt i hans kursus hæfte . Dette er en ting man skal respektere og ikke bare hælde ½ eller hele dl foder i sin dam om dagen, for det kan filteret slet ikke følge med til, og det er uanset om man har mange eller få , store eller små fisk man har i sin dam.

Næst efter skal man også huske at hvis man behandler mod parasitter , så risikere man at slå evt. få gode bacterier ihjel

Tro mig når jeg siger at er det først gået galt så er det enormt svært at rette op på skaden.

Jeg har stadig en dejlig grøn chagoi samt en lille soragoi gående ude hos www.edokoi.dk dem glæder vi os til at skulle hente ude hos Lars , når vores HYDRA-filter køre optimalt og kan klare fodre i normal dosis .

Hvorfor jeg skriver HYDRA med stort ? jo  , det tager kun 5 minutter at rense et hydrafilter , plus den tid det tager at hælde nyt vand i filteret hvis du regner den tid med .
Jeg er vild med det filter !

Efter at have læst en masse om rislefilter ved jeg godt hvorfor mit rislefilter ikke virkede efter ønsket, der kom simplehen ikke luft nok til .

3 juli . Yes !vi har i et par dage kun kunne se et svag rødlig skær i overfladen når vi har målt nitrit. og vi er stadig fri for amoniark. dog kunne jeg idag fornemme et svag grønlig skær og gik straks i panik ! Skiftede lige godt 2000 liter og bagefter fik vi en gul prøve for amoniark.. TSK TSK  10 % vandskift det ville filteret selv have klaret ! ja jeg kunne bare have ventet til i morgen og givet lidt mindre foder . så havde den nok været gul i morgen tidlig. Man bliver lidt paranioa, når man har været alt dette igennem .
vi fejrede lidt det var lørdag og delte 5 rejer mellem mine fisk i vinterdammen. fy, hvad mon mit biofilter siger i morgen, det gik op for mig at rejer indeholder næsten ren protein. 87 % !

4 juli. Yes mit biofilter er ligeglad med at der bliver fodret med rejer, så idag har jeg hentet vores grønne chagoi og min lille fine soragoi ude hos www.edokoi.dk, sidste gang vi var derude ville jeg have haft min lille soragoi hjem det fik jeg ikke. Lars kalder den speedy gonzales, han kunne nemlig ikke fange den.
Derfor var jeg ekstra spændt på om han mon kunne fange den denne gang.
Vi stod rundt om det store trækar og snakkede, der var lige blevet fodret og pludslig  svømmer speedy lige neden under mig , rent impulsiv stikker jeg hånden ned under ham og løfter ham op, som jeg så tit gør med dem herhjemme. Lars var ikke hurtig nok med nettet, for speedy smuttede ud af hånden på mig inden jeg kunne nå at blinke med øjne, men Lars skyndte sig at stikke nettet ned og i et snuptag inden speedy gonzales havde opdaget hvad der skete havde vi ham i den blå bajle.  Yes , sådan  !

 

 

 

 

 

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H