Lær at fange dine koier

 

Start
Op
Sidste nyt
Orkideer
Pileflet
Bonsai
Have og planter
Havens fugle
Turen går til Japan
KHV 2005 Japan
Havedammen fra start
Vinterstue med koier
Natursøen i marken
Nishikigoi
Løse mink
Vandtemperatur 2008
Link
sitemap
English
Jordskælv
prissammenligning
Tyveri
Besynderlige ting
Koi nut
ny side


Op

Lær at fange dine koier

I min korte tid som koiholder har jeg lært at parasitter kan vi ikke undgå, de kommer før eller siden, ligesom sår og skader, og for at være helt sikker på at vi kan behandle koi’erne korrekt, er det nødvendigt at kunne indfange sine koi’er og tage et skrab, eller behandle skader, når der er opstår problemer.

HUSK: Check altid dine vandprøver før du begynder at indfange dine koi’er, da dårlig vandkvalitet ofte forveksles med parasitter. ( de hopper og springer, vil ikke spise og får et gråligt lag på sig)

Så derfor er der nogle ting som er rigtig vigtigt at være i besiddelse af som koiholder og det er desværre typisk ting som mange koiholdere ikke har.

Jeg har flere gange oplevet at folk ikke kan fange deres fisk, og dermed går der lang tid inden den rigtige behandling kan sættes ind eller værre man forsøger sig med at behandle i blinde og rammer ikke rigtigt i første omgang, med store skader til følge på koi’erne

Du skal bruge en stor fangst ketcher gerne med en diameter på 80 cm og med et fintmasket net i.
Et garn der som minimum kan spænde over hele dammen + 1 meter (Maskestørrelse max.18mm). Og det skal være lavet af et blødt fint net uden knuder for at undgå skader skade på koierne, og det må ikke være lavet af monofilgarn som silde og torskegarn er lavet af
Samt en ”sok” til at flyttet koien fra den store ketcher over i et kar.
Samt et mikroskop.
 

En investering i disse ting er på lang sigt godt givet ud, da du så vil være i stand til at behandle mod de rigtige ting med det samme og fortælle en evt. forhandler hvad problemet er, og derved give dine koi’er en hurtig og rigtig behandling, med hurtig heling til følge.

Da jeg selv har en havedam som er for bred til at jeg kan nå hele vejen rundt med en stor ketcher, har jeg anskaffet mig et garn som sænkes ned midt i dammen. Har jeg mulighed for det, forsøger jeg at dele mine koi’er i 2 grupper, så jeg ikke får alle koi’er med i garnet.
 

 1. Garnet trækkes ud og er du alene om opgaven fastgøres den ene ende af garnet til en pløk langs med damkanten, sørg for at garnet slutter tæt til damkanten i den ende hvor du fastgører det.
 2. Garnet sænkes ned på tværs i dammen, pas på du ikke river bundræns hætten af, det undgår du ved at løfte garnet i den nederste kant hen over bunddrænshætten, koi’erne vil normalt prøve at gå midt i vandet så de vil normalt ikke smutte under. Alt dette skal forgå med stor ro for ellers har du pludselig en koi der stresser op og svømmer ind i garnet eller springer over den øverst kant som bæres oppe af flydeflåd.
 3. Du fanger ind i en mindre løkke langs damkanten, stor nok til at du får plads til koi’erne kan bevæge sig rundt, selv om du sætter den store ketcher ned.
 4. Du tager din store ketcher og fanger forsigtigt og roligt den koi du skal have . Lars har givet mig følgende forklaring ved brug af ketcher: Når man forsøger at indfange en koi med ketcher, så er det vigtigt ligesom at vente på koi’en, hvis man blot jager løs, så bliver man selv træt før koi’en. Man skal forsøge at læse koi’en, (det kommer med øvelsen) og på den måde lokke den ind i nettet, store koi’er må aldrig løftes i ketsjeren. man skal blot holde nettet foran hovedet og så guide koi’en over til sokken eller ned i en balje, som efterfølgende kan løftes ud af vandet
 5. Er det en lille koi, løfter du din koi op med en sok og placerer den i et kar med damvand, er det en stor koi anvender du Lars’s metode med at guide den over i en stor balje.
 6. Kig på skaden eller tag/foretag et skrab, er skaden alvorlig skal du behandle, er du i tvivl om skaden er så slem at der skal behandles, så tag et billede og send til din forhandler eller snak med nogle af dine koivenner om det.
 7. Husk at frigive dine koi’er fra garnet straks du har placeret den ønskede koi i en balje/baljen.
 8. Du skal også huske at din koi i baljen måske kan finde på at springe op af baljen, så derfor brug din ketcher eller dit garn til at lægge over din balje.

Min erfaring siger mig :

 1. At små koier er sværere at fange end store.
 2. At jo større dam jo sværere er det at fange en koi
 3. Jo hurtigere man kan fange den rigtige koi uden at ”jagte” sine koi’er, jo mindre stress.


Nedenstående billeder vil give dig en idé om hvor stor/lille løkken jeg laver med garnet er, koi’erne ligger på en størrelse omkring 25-35 cm . Jeg har bevidst ikke lavet nogle billeder af håndtering af ketsjeren for i skrivende stund har jeg ingen problemer med mine koi’er , og jeg går ikke ind for at håndtere koi’erne andet end når det er nødvendigt, men føler dog at det har sin mission at vise læser, lidt om håndtering af koi med garn.
På intet tidspunkt svømmede mine koi’er i garnet og på intet tidspunkt viste de tegn på stress.
Jeg må endnu engang sige, hvis du forsøger at jagte dine koi’er så taber du kampen eller du risikerer at skade en koi, det skal foregå med ro.
Du kan bestille disse garn efter størrelse hos www.edokoi.dk
 

 

Dette blev udgivet med www.edokoi.dk 's nyhedsbrev nr 30 den 24-07-2005

 

Startsidste nythavedammenVinterstue

 

copyright © 2003 B.W-H